Reklamlar
Ortak Sülün (Phasianus colchicus) hakkında bilgi

Ortak Sülün (Phasianus colchicus) hakkında bilgi » Sülüngillerden, kuyruğu çok uzun, eti yenilen bir kuş (Phasianus colchicus). Sülünler ağaçlık alanlarda,çayır ve tarlalarda tohumları,meyveleri ve bu

Gönderen Konu: Ortak Sülün (Phasianus colchicus) hakkında bilgi  (Okunma sayısı 1062 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı administrator

  • Administrator
  • General
  • *****
  • İleti: 24517
  • Karma: +3/-1
    • Profili Görüntüle
    • Toplist Ekle Site Ekle

Ortak Sülün (Phasianus colchicus) hakkında bilgi
« : Mart 13, 2013, 10:25:18 ÖS »
Sülüngillerden, kuyruğu çok uzun, eti yenilen bir kuş (Phasianus colchicus).
Sülünler ağaçlık alanlarda,çayır ve tarlalarda tohumları,meyveleri ve bu böcekleri yiyerek beslenen uzun kuyruklu kuşlardırGenellikle 16 cins altında toplanan 50 türü vardır.Ağaçlara tünemekle birlikte yerde beslenirler. Akrabaları olan ormantavuklarının tersine tüyleri burun deliklerine ve bacaklarına kadar inmez.
Erkekler güzel tüyleriyle dikkat çeker.Ayaklarının hemen arkasında bulunan mahmuzlarını üreme mevsiminde dişiler için kavga ederken kullanırlarSülünler kaba ve yüksek sesle öterler ağır gövdeleri nedeniyle keklik ve turaçlardan daha çok gürültü çıkararak uçarlar.Sülünler eti lezzetli sayılan gözde av kuşlarıdır.
Anayurtları olan Asya'dan yeryüzünün birçok yerine götürülerek üremeleri sağlanmış öte yandan çeşitli doğal yaşama ortamlarında kırıma uğratılmıştır.Türkiye'de Marmara Bölgesi'nin doğusunda ve Karadeniz Bölgesinde yaşayan bayağı sülün son derece azaldığından koruma altına alınarak üretilmeye çalışılmaktadır
Anadolu'dan Japonya'ya kadar yayılmış olan bu sülünün birçok alttürü vardır18 yüzyılın ikinci yarısında Avrupa'ya 19 Yüzyılın ikinci yarısında Avustralya ve Kuzey Amerika'ya götürülen sülünler büyük ölçüde boynunda beyaz bir halka bulunan alttürün üyeleridirBayağı sülünün erkeği üreme mevsiminde iki yada üç dişi ile çiftleşir. Otlar ya da dikenli çalılar altında toprağı kazıyarak açtıkları sonrada yaprak ve otlarla döşedikleri yuvaya dişi yeşilimsi kahverengi 8-15 yumurta bırakır.Bazı sülünler son derece güzel renk ve desenleriyle dikkat çeker.
Süs hayvanı olarak da beslenen bu türlerden Lady amherst sülünü ile altın sülün Avrupa'da yaygın biçimde tanınırMonal sülünleri de göz alıcı renklerle bezelidir.Örneğin Himalaya monal sülününde erkeğin başı yeşil ve gerdanı metalik yeşil, boynu ve ensesi bakır renkli, kanatları morumsu, sırtı beyaz ,kuyruğu turuncu ve alt bölümleri siyahtır.Asya'nın güney kesimlerinde yaşayan tragopan sülünleri de yeryüzünün en parlak renkli kuşları arasında yer alır.
Son yıllarda yurdumuzda sülünler doğal dengenin korunması için özel çifliklerde üretilerek dogaya kırım kongo kenesini dengelemek için salınmaktadır.



SÜLÜN HAKKINDA

Sülün, tavuksular (Galliformes) takımında bulunan büyük bir kuş grubundaki kuşlara verilen genel addır. Sülünlerin erkekleri ve dişileri birbirine benzemez. Erkek sülünlerin daha parlak renkli tüyleri ve uzun kuyrukları vardır. En çok bilinen bayağı sülün (Phasianus colchicus) dünya üzerinde hem doğal alanlarda bulunur hem de çiftliklerde yetiştirilir. Doğada yaşayanları av hayvanı olarak avlanır.

Keklik ve turaçtan oldukça büyük ve erkekleri çok renkli, uzun kuyruklu, süslü bir kuştur. Erkeklerde baş, boyun koyu yeşil, madeni lacivert pırıltılıdır. Gözlerinin etrafı çıplak ve koyu kırmızıdır. Kulak arkasındaki tüyler başın arkasında kulak gibi uzamıştır. Boynun altı, ense dibi ve göğüs tüyler koyu kırmızı-kahverengi, mor-erguvani parıltılı, üzerleri enine siyah lekelidir. Karın koyu kahverengi, sırt, omuz ve kanat önü tüyleri kırmızı, uçları siyah ve beyaz bantlıdır. Kanat uçma tüyleri kahverengi, üzerleri pas sarısı bantlıdır. Kuyruk tüyleri uzun, dipte açık gri-kahverengi uca doğru kızıl kahverengi ve enine geniş siyah bantlıdır. Dişilerin rengi açık gri kahverengi, boyun ve göğüs açık erguvani parıltılı ve enine koyu lekelidir. Karın açık, enine lekeli, kuyruk uzun açık gri kahverengi, üzeri siyah, koyu kahverengi bantlıdır. Her ikisinde gaga ve ayaklar boynuz rengi, erkeklerin ayağında mahmuz bulunur. Büyük bir gürültüyle dikine havalanır, bir müddet sonra ara sıra kanat vurarak ve süzülerek düz bir doğrultuda uçar. Genellikle sessizdirler. Erkekler horozu andırır.Boy erkeklerde 75-85 cm., dişilerde 53-63 cm.dir.

Denizden 400 m. yüksekliğe kadar olan mıntıkalarda orman kenarında, sulak, ağaçlık yerlerde, ekili alanların çevrelerindeki çalılıklarda yaşarlar. Yuvasını yerde yapar, zeytuni benekli 12-16 yumurtlar. Kuluçka süresi 24 gündür. Yavrular 2 haftada analarıyla ağaçlara tüneyecek kadar uçabilirler. 3 haftada iyice uçarlar. Geceleri ağaçlarda tünerler. Meyveler, taneler, bitki yumruları, ot tohumları ve böceklerle beslenirler. Yurdumuzda doğal olarak Samsun, Sinop, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli, illerinde, İstanbul'un Şile, Terkos, Beykoz, Sarıyer, Çatalca, Kırklareli'nin Vize, Saray, Tekirdağ'ın Çorlu Çerkezköy, Bursa'nın Karacabey ve M. Kemalpaşa ilçelerinde bulunur.



Not: Konular İnternet Sitelerinden derlenerek alıntı yapılmıştır.








BilX.Net